29 Temmuz 2016 Cuma

Keloğlan Mağarası / Denizli

Saçım benim, saçım benim
Dökülüyor saçım benim
Girdim Keloğlan mağarasına
Gür çıkar saçım benim
Tarak tutar başım benim

Sadettin Teksoy Denizli Acıpayam'daki Keloğlan mağarasına gittiğinde köy halkını da arkasına alarak yukarıdaki sözleri söyler.

İçinde bir süre kalan kişilerin saç ve sakallarının uzadığı öne sürülüyor. Araştırmalarda mağaradaki sarkıt ve dikitlerde çinko mineraline rastlanmış. Sanırım bu nedenden dolayı mağarada belli bir süre duranların saçları ve sakalları çıkıyor ve gürleşiyormuş.

Mağaranın bulunma efsanesi ise şöyle: Bir gün bir çoban dağlarda dolaşırken buralara gelmiş. Yağmurdan sığınmak için mağaraya girmiş ama mağarada mahsur kalmış ve çıkamamış. Bir hafta sonra köylüler çoban Himmet'i bulmuşlar fakat bir de ne görsünler. Kel ve köse olan Himmet'in saçı ve sakalı çıkmaya başlamış. Bu olay sonrasında mağara çok popüler olmuş ve buraya gelip 21 gün boyunca günde 2-3 saat mağarada kalan kişi




21 Temmuz 2016 Perşembe

Myndos Kapısı - Bodrum

Büyük İskender'in Bodrum'u (Halikarnassos) ele geçirmek için saldırdığı ve geçmeye uğraştığı kapı Myndos kapısı.

Bodrum ile Gümbet arasında yer alan kapı ve surların günümüze kalan kısımları antik Halikarnassos şehrinin kapılarından bir tanesi. Myndos antik kenti yönünde olduğu için kapıya Myndos kapısı denilmiş. Osmanlı şehirlerinde şehir giriş kapıları da aynı şekilde kapı istikametindeki şehir adıyla adlandırılmıştır. Örneğin İstanbul kapısı, Gürcü kapı, Erzincan kapısı vb. gibi.

Myndos kapısı ören yerinde kuzey ve güney kule olarak adlandırılan 2 koruma kulesi, sur duvarları, hendek, ikiz mezar ve roma dönemi mezarları yer almaktadır.














20 Temmuz 2016 Çarşamba

Assos Antik Kenti / Behramkale - Ayvacık - Çanakkale

Assos antik kenti Anadolu'nun en şirin antik yerleşimlerinden biridir. Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale Köyü sınırları içinde yer alan antik kent turistlerin gözdesi durumundadır.

Tarihi M.Ö. 700'lere kadar uzanan kentte günümüzde antik liman, Athena tapınağı ile sarnıçlar en çok ziyaretçi çeken tarihi değerler. Antik kentin agora, tiyatro, gymnasyum gibi diğer kısımlarını gezmek için ise yaklaşık 1 saatlik ekstra bir zaman ayırmak gerekiyor.

Osmanlı dönemi yapısı minaresiz Hüdavendigar Camii ise içindeki kadırga çizimleri ile görülmeye değer bir yapı.

Şimdi Assos antik kenti ve Hüdavendigar Camii'ne ait bazı bilgilendirici tabelalara göz atalım.






















17 Temmuz 2016 Pazar

Noel Baba Kilisesi / St. Nicolas Kilisesi Demre Antalya

Noel baba, özellikle Hristiyanların kutsal saydıkları, Demre'de yaşamış efsanevi bir kişiliktir. St. Nicholas olarak bilinen Demre piskoposu zamanla İskandinav ve Hollanda mitolojisindeki karakterlerle harmanlanarak yardıma

16 Temmuz 2016 Cumartesi

Xanthos Antik Kenti / Santos Antik Kenti / Likya Başkenti

Xanthos antik kenti Likya birliğini oluşturan 23 kentin merkezi ve birliğin başkenti olarak kabul görmüştür. Unesco Dünya Miras Listesinde yer alan antik kent Fethiye ile Antalya arasında sınır bölgesinde yer alır ve Antalya iline bağlıdır.

Xanthos Antik Kenti:

Likya'nın dini ve idari merkezidir. Kaynaklara göre M.Ö. 545'de kenti kuşatan güçlü Pers ordusuna karşı kahramanca karşı koyan Xanthoslular, çaresiz kalınca kendi kadın ve çocuklarını öldürüp evlerini yaktıktan sonra intihar saldırılarıyla yok olup gitmişlerdir. O sırada kentte bulunmayan 80 aile dışında kurtulan olmamıştır.




Kaş Likya Lahdi / Anıt Mezar

Günümüz Antalya ili Kaş ilçesi antik Likya bölgesinde yer alır ve Likya birliğini oluşturan Likya kentleriyle iç içedir. Çok şirin ve sempatik bir tatil beldesi olan Kaş'ın içinde antik tiyatro ve Likya lahdi gibi tarihi eserler vardır.

Kaş Likya Lahdi / Anıt Mezar:

Bir adı da Kral mezarı olan anıt, üç bölümden oluşan yükseltilmiş bir lahittir. Hyposorium veya alt mezar odası yaklaşık 1.5 m. yüksekliğindedir ve zemin çökmüştür. Bunun üstünde yaklaşık 0.80 m. yüksekliğinde düz bir tavan vardır ve bu ikisi bir kaya blogundan yontularak yapılmıştır.




Aspendos Antik Tiyatro

Aspendos antik tiyatrosu günümüze en sağlam ulaşmış antik tiyatrolardan biridir. İki bin yılı aşkın ömrü boyunca nice oyunlar, yarışmalar, kanlı gösteriler, ayinler ve törenler görmüş olan tiyatro hâlâ sapasağlam ayakta ve gösterilere ev sahipliği yapmaktadır.

Aspendos Antik Tiyatro:

Anadolu antik tiyatroları içinde günümüze en iyi korunagelmiş olanı Aspendos tiyatrosudur. Theodoros'un oğlu mimar Zeno tarafından yapılan bina aynı zamanda Pamphylia eyaletinin de Roma dönemindeki en görkemli yapısıdır. Zeno'nun bu tiyatrosu hem yapım tekniğinin en son aşamasını.......................



Nevşehir ZELVE AÇIK HAVA MÜZESİ

Zelve Açık Hava Müzesi, Kapadokya'nın meşhur peribacaları ile dolu bir yürüyüş parkuru. Peribacalarının en yoğun olduğu yer Zelve Açık Hava Müzesidir.

Zelve Açık Hava Müzesi:
Avanos'a 5 km., Paşabağlarına 1 km. uzaklıktaki Zelve, Aktepe'nin dik ve kuzey yamaçlarında kurulmuştur. Üç vadiden oluşan Zelve ören yeri, peribacalarının en yoğun olduğu yerdir. 

Vadideki peribacaları sivri uçlu ve geniş gövdelidir. Uçhisar, Göreme, Çavuşin gibi kaya oyma mekanlardaki mağara yaşamının ne zaman başladığı bilinmeyen Zelve, özellikle 9. ve 13. yy.larda Hristiyanların önemli yerleşim ve dini merkezlerinden biri olmuş; aynı zamanda rahiplere ilk dini seminerler bu yörede verilmiştir.






Göreme Açık Hava Müzesi ELMALI KİLİSE

Göreme Açık Hava Müzesinde yer alan önemli kiliselerden bir tanesi de Elmalı Kilisedir. Aşağıda Elmalı Kilise / Göreme Açık Hava Müzesi'ne ait bilgilendirme levhasının fotoğrafını görebilirsiniz.

Elmalı Kilise
Dokuz kubbeli, dört sütunlu, kapalı Yunan haçı planlı, üç apsislidir. Asıl girişi güney yönünden olan kiliseye, kuzeyden açılan bir tünel vasıtasıyla girilebilmektedir. Elmalı kilisenin ilk süslemeleri........




İlk Yazı / Ören Yeri ve Müzeler


Ören yerleri ve müzelerdeki yazıların ve bazı fotoğrafların aktarılacağı bu blog umarım, öğrencilere, turistlere, profesyonel turist rehberlerine ve ilgili tüm kişilere faydalı olur. 

Ören yeri ve müzelerdeki bilgilendirme yazıları çok önemli bilgiler sağlarken  bu yazıları bulundukları yerlerde okumak çok güç olmakta. Bu nedenle umarım ören yeri ve müzelerdeki bu bilgiler sergilenen eserler hakkında bilgi sahibi olmamıza ve yeni bir şeyler öğrenmemize yardımcı olabilir.

Hepinize iyi okumalar.

Çağlar Kadir Özhan
Profesyonel Turist Rehberi